Een verkennend kwalitatief onderzoek naar klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen

Gisteren verscheen het  WODC rapport over klassenjustitie n.a.v. een motie van Tweede Kamerlid van Nispen (SP) van 22 november 2018.

Ik heb aan dit rapport een behoorlijke bijdrage geleverd als een van de kritische “burgers”.

In hoofdstuk 7  is  daarover meer lezen en de meeste zaken die ik de onderzoekers heb toevertrouwd  zijn letterlijk en uitvoerig weergegeven.

Of er met het rapport iets gedaan wordt  is natuurlijk de vraag.

Opvallend is dat alleen de strafrechtketen onderzocht is, terwijl in de motie van Van Nispen  GEEN beperking is aangebracht.

Het buiten het onderzoek laten van het bestuursrecht en het civiele recht is dus duidelijk een keuze van de Minister (Dekker),  waarmee hij niet hoort weg te komen. 

Ook de onderzoekers zelf wekken in de inleiding de (onjuiste) indruk dat de motie van Van Nispen beperkt vroeg om alleen een onderzoek naar de strafrechtketen.  

Het is niet uit te sluiten dat wanneer het het civiel- en bestuursrecht ook onderzocht zou zijn, de conclusies minder welgevallig voor de Minister zouden zijn.

3 gedachten over “Een verkennend kwalitatief onderzoek naar klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen

Voeg uw reactie toe

 1. In eerste instantie denk je dat dit een stevig (dwz dik) rapport is. Anderzijds stelt dit rapport teleur, immers man en paard v/d foute cases zijn 𝐰𝐞𝐥𝐛𝐞𝐰𝐮𝐬𝐭 𝐰𝐞𝐠𝐠𝐞𝐥𝐚𝐭𝐞𝐧. Waarom zou je niet noemen dat multi-millionair en ook VVD coryfee Eddy de Kroes die tot de hoogste instantie is veroordeeld , dat deze man dankzij een geheim vrijbriefje v/d Off vJustitie Hans Vos niet opgepakt kon worden. Dez OvJ Hans Vos verklaarde bij verhoor, dat hij telefonisch (!?) opdracht had gekregen voor dat vrijbriefje. Dat zou toch geen mens geloven. En mocht het gebeuren dan zou iedere normale OvJ vragen om schriftelijke bevestiging. En een normale dwz niet corrupte rechter zou dat ook niet voetstoots geloven en zou verder bewijs willen zien. Die OvJ Hans Vos kon zich ook niet meer herinneren, wie die opdracht gegeven had…
  Dat klinkt toch ongeloofwaardig. Dit moet toch corruptie zijn… En wat te denken dat OvJ Hans Vos korte tijd later gepromoveerd werd tot HooofdOvJ. Blijkbaar als dank voor deze prestatie.

  Ieder normaal mens zal denken dat dit een schoolvoorbeeld van corruptie en 𝐊𝐥𝐚𝐬𝐬𝐞𝐧𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭𝐢𝐞 is. Echter in dit rapport wordt het niet zo duidelijk gepresenteerd. Blijkbaar correctie v/h Ministerie ?
  Anyway voor de meeste lezers zal duidelijk zijn, dat je met goede vrindjes je 𝐛𝐢𝐣 𝐡𝐞𝐭 𝐎𝐌, 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭𝐬𝐩𝐫𝐚𝐚𝐤, 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐳𝐨 𝐧𝐨𝐝𝐢𝐠 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐤𝐮𝐧𝐭 𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐞𝐧. Er is 𝐝𝐮𝐢𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐬𝐩𝐫𝐚𝐤𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐠𝐫𝐨𝐯𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐫𝐮𝐩𝐭𝐢𝐞 𝐛𝐢𝐣 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐬.

  Dit is dan slechts 1 voorbeeld van gemiste kans. De auteurs hebben blijkbaar te veel druk ondervonden.
  What a shame…

  Geliked door 1 persoon

  1. ….en wat te denken van die DSM directeur die voor meineed was aangeklaagd en niet werd vervolgd.
   Eind 2018 stond deze man voor het hekje in het Gerechtshof en ontkende nogmaals dat hij geen relatie, als zijnde gehuwd, had gehad met een vrouw waarmee al 7 jaar onder één dak woonde, terwijl hij op 9 september 2017 wettelijk met haar gehuwd was:
   https://drive.google.com/file/d/1gz9hnmMN-ZFxHLlSpRnmt_J6AM5KD92m/view?usp=sharing

   Geliked door 1 persoon

 2. Helemaal juist opgemerkt

  Het rapport mag niet zeer doen voor het civiel en het bestuursrecht recht!!

  Dus selectief?!

  Groet

  Anton

  Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: