BEKENNEN MINISTERS KLEUR INZAKE UITINGSVRIJHEID VAN ADVOCATEN?

grondwet

Mr. Meindert Stelling stelt in zijn artikel “Bekennen ministers kleur inzake uitingsvrijheid van advocaten?” aan de orde dat de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in strijd met de Grondwet gedragsregels heeft vastgesteld betreffende de meningsuiting van advocaten.

Ingevolge artikel 7 van de Grondwet kan dat grondrecht uitsluitend worden beperkt door de formele wetgever. Aan deze exclusieve bevoegdheid is in het verleden ten aanzien van enkele gemeenten nauwgezet de hand gehouden. Door hen vastgestelde vloekverboden werden bij koninklijk besluit vernietigd.

Het is de vraag of de voor advocaten vastgestelde gedragsregels thans hetzelfde lot zullen ondergaan. Handhaven de betrokken ministers de Grondwet, of schrikken zij ervoor terug de reputatie van de NOvA aan te tasten door de in februari 2018 vastgestelde regels inzake de uitingsvrijheid van advocaten voor vernietiging voor te dragen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: