
In het elektronisch journaal van de Nederlandse rechtspraak van de 21e eeuw, Hollandpromote.com, beschreef prof. dr.ir. van Putten in 2015 een onderzoek naar ‘court fixing’ in de Nederlandse rechtspraak.
Samenvatting
In de sportwereld is ‘match fixing’ een inmiddels algemeen bekend begrip. Bewijzen van het bestaan van match fixing zijn aanvaard, gepubliceerd en strafrechtelijk vervolgd. Eerst na een omerta van decennia is dit fenomeen wereldwijd bekend geworden. Een omerta maakt deel uit van match fixing, zoals bijvoorbeeld de jarenlang verzwegen dopingpraktijken. Bij sport wordt gesproken van match fixing, of wedstrijdvervalsing, als het resultaat van een wedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer en/of een andere belanghebbende die moedwillig verliest of vals speelt of omkoopt. COURT FIXING is het ‘juridische’ equivalent van match fixing. In dit onderzoek wordt aannemelijk gemaakt dat COURT FIXING of rechtspraakvervalsing, binnen de Nederlandse rechtspraak bestaat met een grote diversiteit aan verschijningsvormen. Bij dit onderzoek wordt uitgegaan van de grenzen en de eigenschappen van het menselijk bestaan, die dit fenomeen mede bepalen.
Het hele onderzoek kunt u hier lezen.
Goed artikel. Wie nog twijfelt aan Court Fixing kan lezen wat oud-ombudsman prof. Alex Brenninkmeijer (UvU – hoogleraar Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) stelt in BNR – https://www.bnr.nl/nieuws/10024356/brenninkmeijer-nederlandse-rechtsstaat-faalt-op-alle-fronten :
“𝐃𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭𝐬𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭 𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐟𝐚𝐚𝐥𝐭 𝐨𝐩 𝐚𝐥𝐥𝐞 𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐞𝐧. “
“Als er een stresstest zou bestaan voor de rechtsstaat, dan zakt Nederland. Ook vergeleken met de rest van Europa staat Nederland er niet fraai op.” Dat vindt hoogleraar Alex Brenninkmeijer.
“Je moet eigenlijk in de rechtsstaat hebben dat een staatssecretaris of een minister van veiligheid en justitie zelf pro-actief is en de zaken netjes regelt. Maar je ziet helaas in de laatste jaren de minister en staatssecretaris zwaar in de handrem hangen. En dat schiet natuurlijk niet op.”
“Onze democratie is heel zwak. Dat zie je ook aan het gedoe rondom met Rutte 1 en Rutte 2. Maar daarvoor ook met de kabinetten.”
“Zonder Eerste Kamer, maar mét een Constitutioneel Hof kan het nog goedkomen met de Nederlandse rechtsstaat”, denkt oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer.
“De Eerste Kamer krijgt een steeds vreemdere rol en de noodremfunctie werkt ook niet goed. Dus die kunnen we met gerust hart afschaffen.”
Waar minister Grapperhaus (en ook de president v/d Hoge Raad Feteris) geheel ten onrechte doen voorkomen alsof de rechtspraak in NL top is, daar is de oud-Ombudsman heel kritisch tov de Rechtsstaat. Graag zou ik zien:
Een pro-actieve minister/ staatssecretaris
Afschaffen v/d de Eerste Kamer en invoeren van een Constitutioneel Hof
Geen politieke processen als de zaak Wilders
Aanpassing/ afschaffen van Grondwet *Artikel 120 ‘De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en .. ook lijkt de rol v/d koning in 2019 achterhaald.
Geheim v/d Raadkamer afschaffen
Partij die procedure begint en eisen stelt, dient zijn rechten zelf te bewijzen
NB Ook in 2017 heeft Brenninkmeijer nog dezelfde mening- https://www.bnr.nl/player/audio/10064101/10326248
LikeGeliked door 1 persoon
Volkskrant vandaag: Advocaat Geert-Jan Knoops (59) veranderde van mening over het functioneren van onze rechtsstaat.
URL: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-rechterlijke-macht-kijkt-steeds-meer-weg-van-de-waarheid~b30025df/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter
Citaat: “Nieuwe standpunt
‘Ik heb weinig vertrouwen meer in onze rechtsstaat. De belangrijke fundamentele rechten ter bescherming van de burger zijn afgezwakt. Dit komt door allerlei nieuwe wetten die de rechtsbescherming van de verdachte inperken. De rechtsstaat is niet meer de rechtsstaat zoals ik die voor ogen had toen ik begon als advocaat. De rechterlijke macht kijkt steeds meer weg van de waarheid.”
En: “Als een advocaat niet meer kan vertellen waarom een vonnis redelijk of begrijpelijk is, ook al ben je het er niet mee eens, dan is er iets mis met het systeem.’”
LikeGeliked door 1 persoon