Nederlandse rechtsstaat stabiel op wereldranglijst

In het Advocatenblad van 12 maart 2020 werd melding gemaakt dat de Nederlandse rechtsstaat voor het vijfde achtereenvolgende jaar de vijfde positie van de zogenaamde Rule of Law Index 2020 van het World Justice Project (WJP) bekleedt.

Evenals de Corruption Perceptions Index (CPI) van Tranparency International (TI) moet de Rule of Law Index van het WJP met een korreltje zout genomen worden.

Al jarenlang stelt oud-politicus dr. Michel van Hulten de CPI ter discussie. In een van zijn meest recente artikelen in Civis Mundi #92 (december 2019) kunt u lezen waarom.

Ook op de Rule of Law Index van het WJP is het nodige aan te merken.

Een jaar geleden verscheen er een groot artikel in de Volkskrant met als kop “Is de Nederlandse rechtspraak wel zo goed als de minister beweert? Een zoektocht leidt tot ontluisterende bevindingen”.

De Raad voor de Rechtspraak had al eerder bij monde van mr . Saskia Sicking moeten toegeven dat de vraag gerechtvaardigd was welke waarde je aan dit onderzoek kunt hechten.

Desondanks worden de resultaten van het WJP Rule of Law onderzoek klakkeloos voor waar aangenomen en door allerlei bladen en kranten gepubliceerd en bij kritiek op de rechtspraak wordt er steevast door ministers en rechters naar dit onderzoek verwezen.

Op 28 januari 2019 gaf minister Grapperhaus teleurstellende antwoorden op schriftelijke vragen van Tweede kamerlid Michiel van Nispen (SP) die niet helemaal met de feiten strookten.

Op 20 mei 2019 geeft minister Dekker antwoorden op nieuwe vragen van Michiel van Nispen en de minister vertrouwt er blijkbaar helemaal op wat hij van het WJP te horen krijgt.

Na het verschijnen van het Volkskrant  artikel is de directeur van het onderzoeksbureau Lightspeed, dat volgens WJP het ‘bevolkingsonderzoek’ in NL uitgevoerd zou hebben,  nog een keer per mail en brief benaderd met de vraag of ze dat onderzoek nu wel of niet hebben uitgevoerd omdat ze daar eerder bij herhaling  het antwoord schuldig op moest blijven.

Na bijna een jaar, laat een antwoord nog steeds op zich wachten.

Blijkbaar dient het gebruik van de uitkomsten  bovengenoemde onderzoeken louter alleen maar om een politiek doel te dienen om terechte maar onwelgevallige kritiek op o.a. de rechtspraak te pareren.

Een gedachte over “Nederlandse rechtsstaat stabiel op wereldranglijst

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: