DE ALGEMENE WET BESTUURSRECHT: VERRAAD VAN DE NEDERLANDSE WETGEVER?

Waarom de Algemene wet bestuursrecht geen onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak waarborgt!  

In het elektronisch  journaal van de Nederlandse rechtspraak van de 21e eeuw, Hollandpromote.com (# 19 april 2020) , geeft prof. dr.ir. van Putten een kritische beschouwing over de  Algemene wet  bestuursrecht.

Samenvatting:

De Algemene wet bestuursrecht (1992), Awb, is aanvankelijk en beweerdelijk ingesteld om de burger ten dienste te staan in zijn rechtens te respecteren belangen bij een geschil met de overheid. In plaats van dienstbaar te zijn aan de burger en een betere rechtsbescherming te bieden blijkt dat de wetgever aan de overheid op alle mogelijke manieren meer macht heeft gegeven om fouten en gebreken af te dekken met gelegaliseerde wetten, voorschriften en jurisprudentie. Dit is te beschouwen als verraad naar de burger door gebroken beloften en misleidende wetstoelichting. De enorme hoeveelheid regels, uitzonderingen en zijwegen alsmede mogelijk strijdige wetsinterpretatie, maken de Algemene wet bestuursrecht een onontwarbaar kluwen. In dit voorliggend onderzoek worden arresten uitgereikt door het Europese hof voor de rechten van de mens (EVRM) en van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven als uitgangspunt genomen. De inhoud en strekking van de artikelen 5:5, 8:69a en 10:33 Awb worden getoetst aan artikel 6 lid 1 EVRM  op de wettelijk vereisten van onafhankelijkheid en onpartijdigheid. De grondslag voor dit onderzoek is gelegen in art. 6 lid 1 EVRM.

Het volledige artikel kunt u hier lezen.

In een interview op het Risk en Compliance Platform Europe geeft prof. dr. van Putten   op 29 april 2020 nog een nadere toelichting op de Algemene wet bestuursrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: