Waarom de Algemene wet bestuursrecht geen onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak waarborgt!

In het elektronisch journaal van de Nederlandse rechtspraak van de 21e eeuw, Hollandpromote.com (# 19 april 2020) , geeft prof. dr.ir. van Putten een kritische beschouwing over de Algemene wet bestuursrecht.
Samenvatting:
De Algemene wet bestuursrecht (1992), Awb, is aanvankelijk en beweerdelijk ingesteld om de burger ten dienste te staan in zijn rechtens te respecteren belangen bij een geschil met de overheid. In plaats van dienstbaar te zijn aan de burger en een betere rechtsbescherming te bieden blijkt dat de wetgever aan de overheid op alle mogelijke manieren meer macht heeft gegeven om fouten en gebreken af te dekken met gelegaliseerde wetten, voorschriften en jurisprudentie. Dit is te beschouwen als verraad naar de burger door gebroken beloften en misleidende wetstoelichting. De enorme hoeveelheid regels, uitzonderingen en zijwegen alsmede mogelijk strijdige wetsinterpretatie, maken de Algemene wet bestuursrecht een onontwarbaar kluwen. In dit voorliggend onderzoek worden arresten uitgereikt door het Europese hof voor de rechten van de mens (EVRM) en van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven als uitgangspunt genomen. De inhoud en strekking van de artikelen 5:5, 8:69a en 10:33 Awb worden getoetst aan artikel 6 lid 1 EVRM op de wettelijk vereisten van onafhankelijkheid en onpartijdigheid. De grondslag voor dit onderzoek is gelegen in art. 6 lid 1 EVRM.
Het volledige artikel kunt u hier lezen.
In een interview op het Risk en Compliance Platform Europe geeft prof. dr. van Putten op 29 april 2020 nog een nadere toelichting op de Algemene wet bestuursrecht.
Geef een reactie