Hoe integer zijn onze rechters op de Nederlandse Antillen?

Caribian

 

Op de site bearingpointcaribian.com is een interessant artikel te lezen over de rol van toenmalig rechter-commissaris mr. V. in het corruptieonderzoek tegen twee belangrijke politici op Bonaire. Het corruptie onderzoek door het OM moest van mr. V. binnen vijf maanden zijn afgerond. Een schier onmogelijke opgave. Het mag dan ook niet vreemd gevonden worden dat de twee politici voor fraude en witwassen zijn vrijgesproken en het ook nooit tot een rechtszaak is gekomen voor de vermeende corruptie. Een aantal oud-collega’s vonden dan ook dat mr. V. in deze strafrechtelijke procedure de plank helemaal had misgeslagen. Joep Dohmen van NRC heeft ook in diverse artikelen zijn vraagtekens gezet bij de integriteit van mr. V.

Het optreden van mr. V. als voorzitter van een arbitragecommissie in een door dr. J. Eustatia aangevraagde arbitrageprocedure op Curaçao is ook zeer opmerkelijk te noemen. In deze zaak heeft het er alle schijn van dat mr. V. zijn onpartijdigheid al snel uit het oog verloren heeft.

Dr. Eustatia heeft op 21 september 2017 aan alle Tweede Kamerleden een verzoek gedaan om artikel 120 in de grondwet nog eens kritisch tegen het daglicht te houden. Dit artikel maakt het namelijk onmogelijk om “foute” rechters aan te pakken en maakt ze in feite onschendbaar. Het zelfreinigend vermogen binnen de rechterlijke macht is nagenoeg nihil, zodat er voor politici wel degelijk een taak is weggelegd om nog eens goed naar de wetten te kijken.

Dat politici niet zitten te popelen om de wetten aan te passen blijkt wel uit  het gebrek aan reacties op de brief van dr. Eustatia aan de Tweede Kamerleden. Slechts één reactie ,namens Emile Roemer van de SP,  kon dr. Eustatia noteren. De SP beroept zich op de scheiding der machten (trias politcia) en is  geen voorstander parlemainatire toetsing van uitspraken van rechters.

 

“Sed quis custodiet ipsos custodes?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: