Meineed door rechters deel 1; Hans Moll en Paul Ruijs

 

Oordeel-van-Cambyses

In het  Groeningemuseum in Brugge, is een  tweeluik te zien van de  corrupte rechter Sisamnes die op bevel van koning Cambyses levend gevild werd. Het linkerluik stelt de aanhouding van Sisamnes voor terwijl Cambyses de beschuldigingen aan het opsommen is. Sisamnes had zich onder meer laten omkopen om een oneerlijk vonnis te vellen. Op de achtergrond neemt hij op het bordes van zijn woning een geldbeurs in ontvangst. Op het rechterluik is  de gruwelijke villing van Sisamnes uitgebeeld. Rechts bovenaan zetelt Otanes als rechter op de afgestroopte huid van zijn vader.

Gelukkig betreft het bovenstaande  een oud Perzisch verhaal dat in 1498 door Gerard David op het doek werd vastgelegd.

Tegenwoordig hoeven rechters zich nauwelijks zorgen te maken als ze de fout in gaan. De mainstream media durven het nauwelijks aan om hierover te berichten, politici zijn maar al te blij dat ze zich achter de scheiding der machten kunnen verschuilen  en in geen enkele beroepsgroep is de solidariteit zo groot als onder de rechterlijke macht.

Op 16 oktober j.l. verscheen op Café Weltschmerz een opmerkelijk interview met mr. P.P.M. Ruijs over de rechtspraak in Nederland.

“Sed quis custodiet ipsos custodes?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: