De schimmige praktijken van het Openbaar Ministerie

ambtelijke_corruptie

Op 28 februari 2018 werd bij Zembla van BNNVARA een uitzending gewijd aan de schimmige deals die het Openbaar Ministerie sluit met banken, bouwbedrijven, pensioenbedrijven, commerciële omroepen en telecombedrijven wanneer die voor mogelijke fraude strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden. Vaak komt het zo ver niet als die bedrijven flink in de buidel willen tasten.

Probeer dat maar eens klaar te krijgen als je voor te hard rijden of met een slok teveel achter het stuur betrapt wordt.

Of mensen van het OM van die deals er zelf ook beter van worden is moeilijk te achterhalen, maar “voor wat hoort wat” zou je toch zeggen.

Op de site van het OM staat integriteit hoog in het vaandel geschreven, maar de praktijk is toch vaak anders.

Het OM durft te beweren als de dader van een strafbaar feit bekend is er bijna altijd tot vervolging wordt overgegaan. De praktijk leert echter anders.

Zelf ben ik 5 jaar lang in een civiele procedure verwikkeld geweest en na een Hoger Beroep in 2017 in het gelijk gesteld. Naar de geleden schade van ongeveer € 100.000,- kon ik echter fluiten. In deze civiele procedure heeft de leugen geregeerd en is er tijdens twee enquêtes meerdere malen aantoonbaar meineed gepleegd. Kort voor het HB in 2017 is er door de tegenpartij ook nog valsheid in geschrifte gepleegd. Ik heb drie aangiften van meineed en ook drie aangiften van valsheid in geschrifte gedaan bij het OM in Maastricht, maar het OM wilde in geen enkel geval tot vervolging over gaan, ondanks het onomstotelijke bewijs van meineed en valsheid in geschrifte. Artikel-12 procedures bleken een wassen neus te zijn. Er werd mij gevraagd waarom ik toch zo volhardend was. Ik zou toch veel beter leuke dingen met mijn vrouw kunnen gaan doen.

De afloop van mijn zaak zou heel anders geweest zijn, als het OM haar plicht gedaan had. Het OM heeft er zelfs haar hand niet voor omgedraaid om de waarheid te verdraaien om het Hof een rad voor de ogen te draaien bij de artikel-12 procedures. Van een advocaat kun je dit verwachten, maar toch niet van een OM dat integriteit zo hoog in het vaandel heeft staan.

Ik heb de hoofdofficier van justitie, mr. Eland, op dit gedrag van een van zijn OvJ’s aangesproken, maar die vertrouwt zijn medewerkers blindelings zonder zich in de feiten te willen verdiepen. Op dit moment loopt er een vraag bij een van de leden van het College van procureurs- generaal, de baas van het OM, of het indienen van een klacht tegen het OM in Maastricht zin heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: