Het schokkend relaas van een nabestaande die zijn zoon en schoondochter verloor bij een dodelijk ongeluk

Een zeer ernstig ongeval op de Heythuyserweg in Baexem op 15 juni 2007 heeft aan twee mensen het leven gekost. Een 25-jarige vrouw uit Beegden bezweek ter plekke aan haar verwondingen, een 24-jarige man uit die plaats overleed een dag later in het ziekenhuis.

Een bestelbus raakte rond 15.00 uur ’s middags door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft en boorde zich frontaal in de auto van het omgekomen tweetal. De twee inzittenden van het busje raakten gewond. 

Uiteraard kwam deze zaak voor de rechter en de rechtbank in Roermond besliste op 21 oktober 2008 dat de verdachte, de bestuurder van de bestelbus, geen enkel verwijt kan worden gemaakt met betrekking tot het ongeval omdat aannemelijk is dat de verdachte tijdelijk zijn bewustzijn had verloren waardoor hij de macht over het stuur heeft verloren. De verdachte werd daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.

Een meer voor de hand liggend oorzaak  voor het dodelijk ongeluk, namelijk “in slaap vallen achter het stuur” kwam voor de rechter in Roermond “nicht in Frage” .

In het Hoger Beroep dat hier op volgde veegde het Gerechtshof in Den Bosch in het arrest van 7 oktober 2009 de vloer aan met het tijdelijke bewustzijnsverlies van de verdachte.

Daar was namelijk geen enkele aanleiding of bewijs voor te vinden.

Hoe de rechter in Roermond aan dit oordeel kwam blijft een groot raadsel. Volgens die rechter kan een black-out iedereen overkomen en daarmee kun je dus alles recht praten wat krom is.

Het hof in Den Bosch kwam echter ook niet verder dan de zwakke uitspraak dat er hoogstens sprake geweest kan zijn van een kort moment van onoplettendheid en de verdachte kwam er van af met een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijk rijontzegging van 15 maanden.

Dus de  les die je hieruit kunt trekken is,  dat als je als mogelijke verdachte bij een (dodelijk) ongeluk betrokken raakt je het op een black-out moet gooien en vooral ontkennen dat je slaperig was toen je achter het stuur kroop.

Sommige rechters vinden een black-out als excuus al een voldoende argument, anderen gooien het dan op een kort moment van onoplettendheid.

Hier leest u, 11 jaar  na het fatale ongeluk, het relaas van de heer Jongeboer, vader het 24-jarige slachtoffer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: