Zembla: officieren van justitie in de fout.

De vis begint te stinken bij de kop.

Het College van procureurs-generaal (de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie) heeft besloten een ‘OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling’ in te stellen. Deze onafhankelijke commissie gaat kijken hoe het OM kan leren van de fouten die ze hebben gemaakt en die door de rechter tijdens rechtszaken zijn geconstateerd. 
Dat maakt OM topman Gerrit van der Burg bekend op 7 november 2019 in ZEMBLA: “Fouten verdienen het om met elkaar het gesprek te hebben over hoe je dat kunt voorkomen een volgende keer, hoe je ervan kunt leren.” Het Openbaar Ministerie komt hiermee tegemoet aan zorgen uitgesproken door advocaten en strafrechtgeleerden.Sancties komen nauwelijks voor
Politie en justitie moeten volgens regels werken die staan beschreven in het Wetboek van Strafvordering. De rechter houdt hier toezicht op. Vroeger legden rechters vaak sancties op als er fouten werden gemaakt door justitie. Het Openbaar Ministerie verloor dan bijvoorbeeld het recht om iemand te vervolgen. Nu gebeurt dat nauwelijks volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops:

De regels die we in ons Wetboek van Strafvordering kennen die mogen in feite geschonden worden zonder dat daar nu hele duidelijke sancties tegenover staan.” Rechtspsycholoog Peter van Koppen. “Het OM wordt eigenlijk nooit op de vingers getikt. En dat betekent dus dat je een premie zet op liegen en bedriegen.”

Afdekken van fouten
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deed in 2017 onderzoek naar het toezicht op politie en justitie en concludeerde dat dit toezicht tekortschiet. “Het is veel te ver doorgeschoten naar het afdekken van de fouten die zijn gemaakt, aldus Marijke Malsch. Zij is onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) die het WODC onderzoek uitvoerde.

Volgens Ybo Buruma, lid van de Hoge Raad, zien rechters nog steeds toe op fouten van justitie: “Maar we trekken niet altijd meer zulke vergaande gevolgen als we vroeger deden. Het leidt er niet meer altijd toe dat de verdachte – zeg nu maar even de boef – vrijuit gaat.”

Ook Buruma ziet een lacune in het toezicht: “Ik herken ook wel dat er maar een beperkte mate van toezicht van de rechter uitgaat. Dat zou een andere vorm van toezicht vergen.

Justitie komt tegemoet aan de kritiek
De commissie, die nog dit jaar voor het eerst bijeen moet komen, gaat kijken of er patronen te ontdekken zijn in fouten die worden gemaakt door politie of het OM, zogeheten vormverzuimen. “En die patronen – als die worden ontdekt- vertalen in aanpassing van onze opleidingsprogramma’s, bijvoorbeeld. Of aanpassing van ons beleid. Of aanscherping van onze instructies of aanwijzingen”, aldus Van der Burg.

 De reflectiekamer zal bestaan uit oud-rechters, advocaten, politiefunctionarissen, wetenschappers en officieren van justitie. De voorzitter wordt een oud-rechter. De adviezen zijn niet bindend, daarvoor is volgens Van der Burg geen grondslag. “Maar neem van mij aan dat we ze uitermate serieus nemen.

Dat de heer van der Burg een commissie wil instellen om te gaan kijken hoe het OM kan leren van de fouten die ze gemaakt hebben klinkt mooi, maar als je de heer van der Burg vriendelijk vraagt voor een gesprek om over het functioneren van het OM te praten ziet hij daar geen aanleiding voor en vertoont hij struisvogelgedrag.

Het is m.i. dan ook niet verwonderlijk dat de heer van der Burg het volste vertrouwen heeft in de  officieren van justitie : “Ik vind dat er geen reden hoort te zijn en hoeft te zijn en ook niet is voor wantrouwen.  Ik weet zeker dat elke officier van justitie met maar één missie naar zijn werk gaat elke ochtend en dat is namelijk rechtvaardigheid en de waarheid en daar is hij of zij elke dag naar op zoek’.

Tot zo ver iemand die  je m.i. niet meer serieus kunt nemen.

Na 6 verloren artikel -12 procedures weet ik wel beter!

Ik nodig de heer van der Burg bij dezen dan ook uit om eens  een kop koffie te komen drinken in Limburg en dan kan ik hem snel van zijn geloof af brengen.

Ik stel voor dat er ook een commissie in te leven wordt geroepen om het College van procureurs-generaal eens onder de loep te nemen, want daar functioneert het ook niet helemaal top. Een oud spreekwoord zegt dat de vis begint te stinken bij de kop.

3 gedachten over “Zembla: officieren van justitie in de fout.

Voeg uw reactie toe

 1. Citaat:
  “Tot zo ver iemand die je m.i. niet meer serieus kunt nemen.
  Na 6 verloren artikel -12 procedures weet ik wel beter!”
  Als ik lees, dat je: 6 verloren procedures hiervoor nodig had, dan zou ik zeggen dat je aanvankelijk te goed van vertrouwen was. Tja, die Van den Burg stond raar te zwetsen. Af en toe toch de vinger op de wonde.
  ALS het al zo moeilijk ligt om vast te stellen dat een OffvJust staat/ stond te liegen, dan kun je wel begrijpen, dat het Ministerie het helemaal moeilijk heeft om knoeien van rechter mr EJ Numann, Fasseur-van Santen enz. toe te geven.
  Anderzijds moeten wij ons niet zo maar schikken….Blijf alert ! Luctor et emergo

  Like

 2. Toon,
  nogmaals de gedragscode in PDF uit 2012… is hier niets van terecht gekomen dan ? en wie had het toezicht.. ja juist GVD Burg en hoeveel Hoofdofficieren zijn al vertrokken en niet om een nummertje in een hotelletje.. Marc van Nimwegen is vele malen slimmer dan GVD Burg en moest dus weg.. de rest is daarna ook vertrokken…
  Vervolgens geeft het TIB ( toezicht CTIVD / AIVD / MIVD ) aan zie brief Als ik de Nationale Ombudsman aanschrijf is zijn enige verweer dat ik met bewijs veroordeelt zou zijn, waar ook de Hoge Raad en Raad van State geen sjoege geven… en wat blijkt… zoals u in uw eigen brief kenmerk 01112018/01 kunt lezen. Er is een verregaand samenwerkingsverband tussen TIB, CTIVD, Rechtbank Den Haag, Nationale Ombudsman, Raad van State en de Hoge Raad waar v. Zutphen, Feteris en de Graaf in de Commissie van Aanbeveling CTIVD zitten.
  En ook klachten ten aanzien van sukkeltje van Zutphen werken dus niet vanwege dat samenwerkingsverband..
  Met vriendelijke groet,
  Aad Boudewijn
  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: