WODC onderzoek naar klassenjustitie

Nieuwe Revu 26 oktober 2016

Op 26 oktober 2016 verscheen er in de Nieuwe Revu een artikel over klassenjustitie in Nederland.

Het toeval wil dat er op dit moment  door het WODC een onderzoek wordt uitgevoerd naar klassenjustitie in Nederland. Naar het schijnt wordt alleen het strafrecht onderzocht. M.i. een gemiste kans want de hele rest van de rechterlijke activiteit op terreinen van bestuursrecht en burgerlijkrecht, van mensenrechten en ondernemingsrecht blijven dan buiten zicht en hebben tot nu dan ook nauwelijks aandacht van de mainstream media.

Bovendien heeft de Hoge Raad enkele jaren geleden toegestaan dat de civiele rechter slechts een beknopte argumentatie in het vonnis hoeft op te nemen over de over- en weer tussen partijen gewisselde argumenten. Dit zet de deur open voor rechters om argumenten van één partij in het vonnis weg te moffelen.

Een outsider die een vonnis leest, kan dan tot de (foute) conclusie komen dat en vonnis er redelijke uit ziet, niet wetende dat er steekhoudende argumenten van één partij ontbreken.

En dat als gevolg van e.e.a. –anders dan de media suggereert- rechterlijke ‘’dwalingen’’ (en bij een bewuste rechterlijke ‘’dwaling’’ is dit natuurlijk feitelijk bedrog van rechtzoekenden !) waarschijnlijk veel vaker voorkomt in het civiele recht dan in het strafrecht, zeker als een van de partijen de juiste ‘nestgeur’ heeft.

Dat je in Nederland rechters  en officieren van justitie van alles wijs kunt maken blijkt ook wel uit de afloop van de zaak Lucas die in de Nieuwe Revu beschreven werd.

Na het HB dat in 2017 plaats vond werd Lucas weliswaar in het gelijk gesteld, maar  bleef wel met een schade-post van ongeveer € 100.000,- zitten.

De VIP-meneer, die tot tweemaal toe voor meineed werd aangeklaagd, werd niet vervolgd en zelfs de top van het OM vond de klacht ongegrond.

In deze  alimentatie-procedure hield een lokale VIP-meneer jaren achtereen, onder andere onder ede, met succes vol dat hij niet samenwoonde en geen affectieve relatie had met een gescheiden vrouw (die daardoor dus alimentatie bleef ontvangen). Voor het laatst hield de VIP-meneer dit nog vol in 2018 tegenover de raadsheren van het gerechtshof in Den Bosch, hoewel hij in 2017 kort na het HB  al met die vrouw in het huwelijks-bootje was gestapt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: