Vakantie des Konings

Ook Limburg is de geflopte vakantie van de koning met zijn gezin naar Griekenland niet ontgaan. In De Beekdaeler van 20 oktober 2020 wijdde columnist mr. J. Jetten daar een artikel aan.

Door mr. J. Jetten:

In de zomer van 1984 waren wij op vakantie in Porto-Heli (uitspraak Cheli) aan de oostzijde van de Peloponnesos in Griekenland. Het was een klein dorpje aan de Argolische kust en het was daar nog niet erg toeristisch. Wij logeerden in Hotel Cosmos, dat nu nog bestaat, maar geen beste reviews meer boekt. Destijds hadden wij geen klagen en vonden het een prima uitvalbasis voor tochtjes naar Epidauros, het grootste amfitheater van heel Griekenland, waar op indrukwekkende wijze een klassiek drama over Prométeus werd opgevoerd. En naar wat er nog over is van het klassieke Sparta met het naastgelegen Mistrás, een laat-Byzantijnse spookstad met tientallen kerkjes. Vier jaar eerder waren we reeds in Mycene, Tiryns en Olympia en hadden ontdekt hoe belangrijk dit schiereiland voor onze westerse beschaving is geweest. Ieder die ooit onder de Leeuwenpoort (1350 v. Chr.) is doorgelopen naar de burcht, waar eens koning Agamemnon huisde, is ongetwijfeld een ander mens geworden. Wat een cultuursymbool! Ik herinner me, dat wij vanaf de luchthaven van Athene naar de nabij gelegen haven Piraeus gingen, vanwaar we met een draagvleugelboot (Flying Dolphins) naar Porto Heli voeren. Die tocht duurde drie uur. Ik had al eens eerder met een Hovercraft de overtocht van Het Kanaal – van Dover naar Boulogne – gemaakt en dit was eigenlijk hetzelfde. Als op een kussen scheert het vaartuig over de woelige baren, alsof je in een vliegtuig zit dat heel laag vliegt. Enfin, dat je hier niet met een echt vliegtuig kon komen en met de auto vanaf Athene enkele uren onderweg was, was wellicht de reden dat er toen minder toeristen waren. Tegenwoordig ligt er een kleine landingstrip voor de privéjets van de rijken der aarde, zoals president Poetin en Sir Sean Connery, die dit paradijselijk gebied hebben uitgekozen voor riante villa’s en het geweldig mooie landschap.

Onze koning Willem-Alexander kocht in 2012 voor 4,5 miljoen euro een landgoed in de deelgemeente Kranidi (6 km van Porto-Heli) met een fraai gelegen villa, die uitkijkt over de baai en de zee, een uitzicht van adembenemende schoonheid. Er zijn ook een prachtig buitenzwembad, een eigen haven en een privéstrand, alles buiten het zicht van nieuwsgierige buitenstaanders. Wat niet verhindert dat de koningin en haar dochters graag door het dorpje slenteren en eenvoudige inkopen doen of iets gebruiken in een taverna. In de afgelopen zomervakantie dansten ze samen ook wel de Sirtaki en dat is onmogelijk op anderhalve meter. Foto’s, waar het koninklijk paar close op staat met de restauranthouder, sloegen in het vaderland in als een bom. Maar afgelopen vrijdag werd bekend, dat de koning met zijn gezin op herfstvakantie naar de Griekse villa was vertrokken. Een vliegtuigspotter had de koninklijke Boeing 737 op Schiphol uit de hangar zien slepen en hield het vervolgens in de gaten. Om kwart over 2 steeg het op. Toen vlak daarna bij de wekelijkse persconferentie vicepremier Hugo de Jonge hierover werd bevraagd, bleek deze niet op de hoogte te zijn van de herfstvakantie van de Oranjes, de Rijksvoorlichtingsdienst evenmin. De koning bleek toen al onderweg te zijn. Er ontstond geweldige ophef, zowel in de Tweede Kamer als bij veel landgenoten. Immers, het kabinet maakte vorige week nog extra maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarbij raadde Rutte Nederlanders af om tijdens de herfstvakantie af te reizen naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt. In Porto Heli is dat geel, maar dat kan elk moment veranderen in oranje. De koning had zijn vakantie alleen aan premier Rutte gemeld en sloeg verder alle overheidsadviezen in de wind. Hij liet ons allen uit eigenwijsheid een poepie ruiken en dat blijft nog lang hangen. Rutte was met andere dingen bezig en realiseerde zich te laat dat dit verkeerd zou gaan. Hoe zit het eigenlijk met de antennes van deze twee hoogste gezagdragers van onze regering? 

Na aankomst in Athene begreep de koning dat het fout zat en hij berichtte:  “We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan. Om het COVID-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. Die zijn heftig en die raken ons”. Vervolgens besloot hij om nog dezelfde avond per KLM-lijnvliegtuig met zijn gezin terug te keren. Een afgang, die de reputatie van het Koninklijk Huis niet bepaald goed doet. Nog onlangs was er ophef over de jaarlijkse toelage van kroonprinses Amalia, maar Rutte bracht die storm bedreven tot bedaren. Of dat nu weer lukt, valt te betwijfelen. De politiek vroeg reeds om opheldering vanwege de voorbeeldfunctie van de koning. Het zal mij niets verbazen als dit de opmaat wordt van een hervorming van de monarchie naar de moderne tijd. Na het opbergen van de Gouden Koets in een museum, is nu de beurt aan de inzittenden. Voorlopig zal het in Porto Heli wel een poos rustig blijven.

Jacques

2 gedachten over “Vakantie des Konings

Voeg uw reactie toe

 1. Ik denk, een tactisch foutje met opzet.. om de aandacht weg te halen van de worstelende regering en de corrupte rechtspraak/justitie.

  Like

 2. We kunnen ons afvragen of Rutte hiervan af wist. WEllicht was ook PM Rutte niet op de hoogte, maar hij neemt de schuld maar op zich, want de koning is onschendbaar…..
  Ahum, we leven in 2020, svp geen archaisch geneuzel dat de koning onschendbaar is. Fout is fout.
  Wetgeving en regels in deze zijn achterhaald.
  Hoe sneller Grondwet enz wordt aangepast des te beter.
  Art. 1 v/d Grondwet herzien !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: