Rijbewijs 75+

In de Beekdaler van 17 november 2020 schreef de vaste  columnist mr. J.J.A.  Jetten een artikel over wat er  komt kijken bij het verengen van je rijbewijs als je de leeftijd van 75 jaar bereikt.

Door mr. J.J.A.  Jetten:

Op 26 augustus 2019 zond ik de Gezondheidsverklaring in verband met de verlenging van mijn rijbewijs naar het Centraal Bureau afgifte Rijbewijzen (CBR) in Rijswijk. Als je de leeftijd van 75 jaar bereikt, kan het verlengen niet meer alleen administratief, maar wordt ook je gezondheid beoordeeld. Ik vind dat niet verkeerd, want deelnemers aan het verkeer moeten daartoe wel in staat zijn. De papieren versie van de verklaring haalde ik op bij de afdeling bevolking, gemeentehuis Nuth. Daarna vulde ik ze met de pen zorgvuldig in, ondertekende ze en deed ze dezelfde dag nog op de post. Ik had dit ook digitaal kunnen doen, maar mijn vaardigheden zijn op dat punt beperkt. Ik ging van het standpunt uit dat onze Grondwet niet toestaat dat mensen die internet gebruiken met voorrang worden behandeld. Bij deze regering is de Grondwet alleen belangrijk als het in het straatje past. Ik hoorde dat mijn tweelingzus elders in het land ongeveer op dezelfde dag haar Gezondheidsverklaring had verzonden. Zij deed het echter wel digitaal. Onze rijbewijzen zouden verlopen op de dag dat wij 75 jaar zouden worden, op 14 februari 2020. Maar omdat de berichtgeving over lange wachttijden bij het CBR ons verontrustte, waren we met onze aanvraag een halfjaar eerder, dat leek ons voldoende.

In de Gezondheidsverklaring werden allerlei vragen gesteld over mijn medisch verleden en ofschoon ik ooit een aantal ingrepen heb ondergaan en wat chronische klachten heb, is dat op mijn leeftijd niet verontrustend als je je goed voelt. Ik vond het eigenlijk verkeerd om zoveel op het verleden te focussen en minder te bevragen over mijn actuele gezondheid. Ik kreeg binnen een week een ontvangstbevestiging van het CBR. Ik kon de voortgang van de behandeling volgen op MIJN CBR, schreven ze. Ik heb geen MIJN CBR en ik wist niet waar ik dat kon kopen. Dat was dus niet aan mij besteed. Op 7 oktober 2019 kreeg ik van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bericht dat mijn rijbewijs binnenkort zou verlopen. Ik moest snel zijn met een aanvraag, omdat de beoordeling soms wel 4 maanden kon duren. Op 23 november 2019 berichtte het CBR, dat ik na het verlopen van het rijbewijs nog een jaar in Nederland mocht blijven rijden. Ging ik met mijn auto de grens over, dan zou ik strafbaar en onverzekerd zijn. Ik vond daarin reden om te verzoeken mijn aanvraag wat sneller te behandelen. Want als ik vanaf mijn woonplaats naar het westen, zuiden of oosten rijd, ben ik binnen 15 km aan de grens en dan kan ik alleen nog maar naar het noorden. Dat overkomt mensen in Utrecht niet. Dus ongelijke behandeling. Toen ik dat telefonisch besprak met een medewerkster van het CBR, vond ze dat geen valide argument. Ze kon mij geen enkel perspectief bieden over wanneer ik een reactie op mijn aanvrage zou ontvangen. Ik moest netjes op mijn beurt wachten. In februari 2020 verliep de geldigheid van mijn rijbewijs, maar ik kon gebruik maken van het generaal pardon en bleef in het binnenland.

Ergens in maart 2020 ontving ik van het CBR een dik pak formulieren. Ik moest afspraken maken met vier medisch specialisten om deze in te laten vullen. De poliklinieken van ziekenhuizen waren wegens het coronavirus gesloten, dus ik kon niet terecht. In juli kreeg mijn zus haar rijbewijs. Toen mijn huisarts vernam dat ik van het gedoe met het CBR behoorlijk gestrest raakte, nodigde hij mij op 10 juli uit op de praktijk en vulde alle formulieren digitaal in. Hij verstuurde ze terstond. Gelet op mijn goede gezondheid, vond hij het onzin dat ik zoveel specialisten moest consulteren. Binnen een week kreeg ik bericht van het CBR, dat ik alsnog door de oogarts gekeurd moest worden. Met deze liep al een afspraak voor 12 augustus in het MUMC, dus ik heb daarop gewacht. De oogarts keurde mij goed, vulde het formulier in en liet het mij verzenden. Dat deed ik nog dezelfde dag per post.

Na enkele nutteloze telefoontjes kreeg ik op de 11de van de 11e eindelijk toestemming van het CBR om het rijbewijs bij de gemeente aan te vragen. Maar de gemeente Beekdaelen doet er als regel een week over om een afspraak te maken, dat was bij de gemeente Nuth een stuk vlotter en dus klantvriendelijker. Ik kan pas terecht als dit weekblad bij u in de bus valt. De verwachting is, dat ik het nieuwe rijbewijs op 25 november 2020 kan ophalen. Dat is VIJFTIEN maanden na het verzenden van mijn aanvrage. Ik vind, dat de overheid op een schandalige wijze met mij is om gegaan. Het CBR heeft er als uitvoeringsinstantie een gigantische puinhoop van gemaakt en er zijn talloze gedupeerden. Met de traagheid van een schildpad en de arrogantie van een dictator worden burgers, zonder enige verontschuldiging, in de wacht gezet. En daar moet je bovendien nog flink voor betalen ook. De stress neem ik op de koop toe, maar ik begin mij er steeds meer voor te schamen Nederlands onderdaan te zijn.

Jacques

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: