Maak Kennis met WVvR – rechters vrij van belangenconflicten

Van links naar rechts: mr. Paul Ruijs, mr. drs. Hester Bais, ir. Toon Peters, mr. Jack Jetten

WVvR, de Werkgroep Verschoningsplicht voor Rechters (de “werkgroep”), wil een baanbrekende verandering teweegbrengen in de rechtspraak.

Hoewel rechters inmiddels meer dan 25 jaar verplicht zijn om nevenfuncties- en inkomsten openbaar te maken en deze meldingen up-to-date te houden, blijkt de uitvoering weerbarstig. Registers zijn onvolledig en van sommige rechters is het onmogelijk om een curriculum vitae online te vinden. Het blijkt voor de rechtszoekende veelal onmogelijk om te toetsen of de betrokken rechter(s) volledig onafhankelijk is (zijn).

Iedere burger heeft recht op een eerlijk proces. Toch komt het in de praktijk helaas voor dat de onafhankelijkheid van een bepaalde rechter niet buiten twijfel staat. “De Liegende Rechter’ Hans Westenberg is daar een voorbeeld van. De Raad voor de rechtspraak heeft twaalf jaar lang de proceskosten van Westenberg betaald en Westenberg is niet ontslagen (maar vervroegd met pensioen gegaan).

Als het aan de werkgroep ligt mag het niet langer aan de rechtzoekende overgelaten worden om een (potentieel) belangenconflict van een rechter vast te stellen, maar moeten rechters voor aanvang van iedere zitting zelf expliciet (schriftelijk) verklaren dat zij geen zakelijke of persoonlijke banden hebben met (rechts)personen in het voorliggende procesdossier. Deze verklaring dient procespartijen en de betrokken rechter(s) er (nogmaals) volledig bewust van te maken dat onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter(s) cruciaal zijn voor een eerlijk proces.

De werkgroep roept op om deze verschoningsplicht in de wet op te nemen. Bij niet-naleving van deze plicht zal opzet of bewuste roekeloosheid worden voorondersteld, zodat niet uitsluitend de Staat maar ook de rechter zelf aansprakelijk is op grond van artikel 42 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Schending van deze verschoningsplicht kan dan tot schadevergoeding leiden. Daarnaast is de werkgroep van oordeel dat het schenden van deze wezenlijke plicht tot ontslag van de betreffende rechter moet (kunnen) leiden.

De werkgroep wil de integriteit van de rechtspraak nog beter waarborgen en een krachtige boodschap richting de maatschappij, de rechtspraak, de ambtenaren, de politiek en de journalistiek sturen. Kritiek op de rechtspraak blijkt in de praktijk een taboe te zijn, terwijl wij menen dat debat juist wenselijk en nodig is. Onze woordvoerder, ir. Toon Peters, doet daartoe een eerste aanzet:

“Met het wetsvoorstel van WVvR worden rechters verplicht om volledige openheid van zaken te geven voordat zij een zaak in behandeling nemen. Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen in het rechtssysteem, en voorkomt elke twijfel ten aanzien mogelijke belangenverstrengeling. WVvR streeft naar gerechtigheid en een rechtvaardige samenleving waarin elke burger verzekerd is van een eerlijk proces.”

Door de invoering van de voorgestelde wetsaanpassing wordt een duidelijk signaal afgegeven dat rechters vrij zijn van belangenconflicten, waardoor vertrouwen en geloofwaardigheid in de rechtspraak, waar nodig, worden hersteld. WVvR wil bovendien het bewustzijn vergroten over ten aanzien van het belang van een onafhankelijke rechterlijke macht.

Voor meer informatie over WVvR en haar missie om rechters “vrij te maken” van belangenconflicten, kunt u contact opnemen met aph.peters@gmail.com en 0613237068.

Een gedachte over “Maak Kennis met WVvR – rechters vrij van belangenconflicten

Voeg uw reactie toe

  1. Er wordt op dit moment een politiek proces gevoerd tegen parlementslid Gideon Van Meyeren, lid bij Forum voor Democratie, om hem de mond te snoeren omdat hij precies de juiste vragen durft te stellen waar het kartel niet blij mee is.
    Hij dreigt nu veroordeeld te worden voor zogenaamde uitspraken als oproepen tot geweld die helemaal uit hun context geplaatst zijn om hem zwart te maken.
    Nu is het dus de ideale gelegenheid om deze rechter die dit politiek proces voert grondig aan de tand voelen en aan te tonen dat een politiek proces nooit een eerlijk proces kan zijn. Wie is de opdrachtgever van deze rechter?

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑