Zijn plaatsvervangende rechters wel altijd eerlijk?

cartoon plaatsvervangende rechters

 

Helaas heeft Vrijheid Radio  niet lang mogen bestaan.  In de periode februari – oktober 2005 werden er een aantal radio interviews uitgezonden die  aan actualiteit nog steeds niet hebben ingeboet.

In een interview met mr. Paul Ruijs   op 17 september 2005 wordt de rol van plaatsvervangende rechters belicht met spraakmakende voorbeelden:

Wanneer er op internet wordt gezocht, valt op dat deze discussie in België in de pers  veel vaker wordt gevoerd dan in Nederland.

Sinds 2014 is de digitale tv-zender  Café Weltschmerz   een uitstekend alternatief voor Vrijheid Radio.  Dit digitale tv-kanaal zendt gravende, relevante video-interviews uit die worden afgenomen door kritische deskundigen uit een relevante branche, en dus niet door journalisten.

De onderwerpen vallen binnen actueel maatschappelijke aandachtsgebieden en hebben; een ‘hoofdrolspeler’ met een ‘verhaal’, dat wet- en regelgeving raakt en een grote impact heeft op de samenleving. De interviewers hebben de opdracht in vaak confronterende, maar open gesprekken de kern van de problematiek binnen het onderwerp zichtbaar te maken. Centrale thema’s zijn: democratie, politiek, economie, financieel, veiligheid, onderwijs, milieu, klimaat, zorg, arbeid, wet- en regelgeving, openbaar bestuur en tot slot binnen al deze onderwerpen, innovatie. In deze gesprekken, vaak zonder tijdslimiet, worden de fundamenten van de democratie en rechtstaat benoemd op zoek naar knelpunten binnen het systeem en met de blik op de toekomst. Het gaat daarbij zowel over datgene wat wij als samenleving fout doen, als het zoeken naar oplossingen.

In het najaar van 2017 zijn er bij Café Weltschmerz  vier spraakmakende interviews met en door mr. Paul Ruijs uitgezonden over de rechtspraak.

Iedereen die naar deze interviews kijkt, zal kunnen zien en horen dat er sinds het radio interview van mr. Paul Ruijs in 2005 bij Vrijheid Radio nog maar weinig veranderd is en kan zich afvragen of het in Nederland beter gesteld zou zijn dan in België met het optreden van plaatsvervangende rechters.

“Sed quis custodiet ipsos custodes?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: