Gedoe met Wirecard AG kan grote gevolgen hebben voor het Duitse bedrijfsleven

wirecard

Op 28 maart publiceerde Claudia Zimmermann haar eerste artikel voor Risk & Compliance Platform Europe.

Na vele artikelen over de rechtspraak is het ook weer eens tijd om op deze blog aandacht te schenken aan financiële schandalen.

Dit is mijn eerste blog voor de Nederlandstalige website van Risk & Compliance Platform Europe. Mijn naam is Claudia Zimmermann en als “DiplomJournalistin” ben ik sinds kort verantwoordelijk voor de Duitstalige website van het Europese Risk & Compliance platform. Ik ga u regelmatig informeren over risk & compliance issues die spelen bij uw grote Oosterbuur. Laat ik maar direct van start gaan, want de Openbare Aanklager van Singapore heeft zeer ernstige beschuldigingen geuit richting #Wirecard AG, een relatief jong Duits bedrijf genoteerd aan de DAX.

Het zijn geen kleine misstappen die aan Wirecard AG verweten worden: Bedrog, valsheid in geschrifte, witwassen, en manipulatie in de boekhouding, in casu het boeken van fictieve omzetten. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op Azië en de dochterondernemingen aldaar in Hong Kong, Indonesië, Filippijnen alsmede talrijke andere betrokken aan Wirecard gelieerde ondernemingen.

De politie is de afgelopen maand (februari 2019) twee keer binnengevallen in de bureaus van Wirecard in Singapore en daarbij zijn vele dozen archief en e-mails in beslag genomen door de autoriteiten.

Ondertussen heeft de Duitse toezichthouder BaFIn ( Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) voor de eerste keer ingegrepen en de handel in opties verboden. In enkele weken is het aandeel met circa 40 procent in waarde gedaald en het is nog erg onzeker wat er verder gaat gebeuren, zowel met het bedrijf als met het aandeel…

Eén ding is echter zeker: Het Duitse bedrijfsleven heeft internationaal ernstige reputatieschade geleden door deze Wirecard affaire.

Claudia Zimmermann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: