Belang vermelden nevenfuncties rechters nogmaals onderstreept

Als reactie op de artikelen over verzwegen bijbanen van rechters in de Volkskrant van 16 september 2019 kwam de Nederlandse Vereniging voor  Rechtspraak (NVvR) prompt met een reactie.

Mr. Ruijs had echter al op 3 juli j.l.de NVvR om een reactie gevraagd n.a.v. zijn bevindingen dat een aantal rechters nog steeds hun nevenfuncties niet opgaven. Het was daarom dom òf eerlijk van mr Nathalie van Waterschoot, voorzitter van de NVvR, dat ze ondanks al die hallelujateksten over integriteit, professionaliteit en betrouwbaarheid na een rappel  in juli 2019 moest toegeven: ‘…zoals u weet hebben wij als NVvR wel telkens aangedrongen op het scherp bijhouden van nevenfunctie en hebben wij onze leden hierop ook aangesproken. Meer is voor de beroepsvereniging als de onze niet mogelijk.’ Echter de achterban aanspreken was toen blijkbaar niet nodig. Pas toen de Volkskrant op 16 september 2019 kopte dat ‘Rechtbankpresidenten nemen met smoezen van rechters genoegen’ werden rechters nog eens vriendelijk aan hun plichten herinnerd. Hieronder de oproep van de NVvR.

2019 | ACTUEEL

Belang vermelden nevenfuncties nogmaals onderstreept

In een artikel in de Volkskrant van 16 september over nevenfuncties wordt gemeld dat het correct vermelden van nevenfuncties bij rechters en raadsheren nauwelijks gecontroleerd wordt. Daarbij had een steekproef, zo blijkt uit het artikel, enkele onvermelde nevenfuncties opgeleverd.   

Hoewel het artikel niet aantoont dat rechters en raadsheren hun nevenfuncties onvoldoende zouden bijhouden, blijkt andermaal het grote belang van een correct bijgehouden register. Hierdoor kunnen rechtszoekenden zelf controleren of een rechter geen mogelijke verstrengeling van belangen heeft. De NVvR spoort magistraten aan om hier ook scherp op te blijven bij de verdeling van zaken. Overigens, magistraten worden aangemoedigd om maatschappelijke functies naast hun rechterswerk te verrichten, om zo het gevaar van ‘de ivoren toren’ tegen te gaan. Het leeuwendeel van de functies bestaat uit maatschappelijke activiteiten, veelal onbetaald.

De NVvR ziet het in de eerste plaats als de verantwoordelijkheid van de magistraat zelf om nevenfuncties goed te vermelden, pas daarna komt de registratie- en controlefunctie van de bestuurders aan bod. Daarom roept de vereniging haar leden op om het register opnieuw te controleren en waar nodig aan te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: