Baudet

In De Beekdaeler van 18 januari 2022 beschrijft columnist mr. J. Jetten in zijn wekelijks column het gerenommeerde geslacht Baudet.

Thierry Baudet pleit voor vermindering van immigratie van met name economisch kansarme mensen. Dat is opmerkelijk, omdat hij zelf afstammeling is van een economische vluchteling. Van vaderszijde stamt hij af van Pierre Joseph Baudet, kostschoolhouder, wiskundige en schrijver van Franse grammatica’s. Die kwam Braine-le-Comte in Henegouwen (B.) en ging in 1795 op de loop voor de Franse conscriptie (dienstplicht). Hij kwam berooid in ons land aan, omdat zijn achterblijvende bezittingen in beslag waren genomen. Hij wist zich alhier te bekwamen in de wiskunde en ballistiek, de wetenschap die zich bezighoudt met de beweging van projectielen. Blijkbaar is dat laatste in de genen blijven zitten, want zeven generaties later gedraagt Thierry zich als een ongeleid projectiel in de vaderlandse politiek.

De Baudets waren zeker geen gewone mensen. Onder de voorouders van Thierry waren twee hoogleraren, diverse gerenommeerde musici, artsen en historici. Thierry is zelf jurist en hij promoveerde in Leiden op een proefschrift, dat nogal wat stof deed opwaaien omdat het niet wetenschappelijk genoeg was. Hij speelt niet onverdienstelijk piano, waarschijnlijk meegekregen van zijn vader en opa, die beiden musicus waren. Ook vloeit er net als  bij Geert Wilders en Annabel Nanninga en Rob Jetten Indisch bloed door zijn aderen. Dat verklaart het regelmatig amok lopen in het Parlement, denk ik dan. Er was in de familie ook een hoogleraar diergeneeskunde E.A.R.F. Baudet, die in de oorlog fout was als lid van de NSB. Hij kreeg oneervol ontslag vanwege het Zuiveringsbesluit. Daarom is het bijzonder pijnlijk, dat leden van Forum, waaronder Thierry, regelmatig omstreden verwijzingen doen naar de Tweede Wereldoorlog.

Het meest gerenommeerde familielid was de overgrootvader van Thierry, prof. dr. Pierre Joseph Henri (Henry) Baudet, wiskundige, die leefde van 1891 tot1921. Op Eerste Kerstdag kwam er abrupt een eind aan zijn leven als gevolg van longontsteking. In 1908 behaalde hij op 17-jarige leeftijd het diploma Gymnasium A en B. Zes jaar later rondde hij in Leiden zijn doctoraal wiskunde af en weer twee jaar later promoveerde hij cum laude tot doctor aan de Groningse universiteit. In 1919 werd hij bij Koninklijk Besluit benoemd tot hoogleraar in de zuivere en toegepaste wiskunde en mechanica aan de TH te Delft. Intussen was hij opgeklommen tot de beste schakers van ons land, beheerste hij meerdere talen en speelde uitmuntend cello.

In de schakerswereld is de faam van Henry Baudet bekend gebleven omdat hij van twee wereldkampioenen wist te winnen, Capablanca en Lasker, en ook was hij bevriend met zijn leeftijdgenoot Aljechin. Hij nam aan verschillende toernooien deel en 111 van zijn partijen zijn opgenomen in een schaakbiografie van Peter de Jong, getiteld “Het genie Henry Baudet”  die in 2019 uitkwam. Ik heb foto’s van Thierry vergeleken met die van zijn overgrootvader en de fysieke overeenkomst is verbluffend ofschoon er een eeuw tussen ligt. De vraag of Thierry dezelfde faam weet te verwerven, kan reeds nu negatief worden beantwoord. Mogelijk hebben ze allebei grote verstandelijke en artistieke talenten meegekregen, maar faam hangt vooral samen met wat je de samenleving hebt kunnen bieden. En Thierry heeft er behalve veel onrust bitter weinig van terecht weten te brengen. En dat is zuur.

Jacques

Prof. Henry Baudet, zijn vrouw Ernestine en dochter Jeanne Josephine Henriette (*1915) waren in de zomer van 1921 met Lasker op bezoek in Berlinchen, de geboorteplaats van Lasker.
Staand : Emanuel Lasker en rector Paul Ruthe. 

Emanuel Lasker – Henry Baudet Simultaan Rotterdam 9 juni 1908

       1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Bc4 d5 4. Bxd5 Qh4+ 5. Kf1 g5 6. d4 h6 7. Nf3 Qh5 8. Nc3
Bg7 9. Qd3 Ne7 10. Bd2 c6 11. Bb3 Nd7 12. h4 Qg6 13. e5 Qxd3+ 14. cxd3 Nf5 15.
hxg5 Ng3+ 16. Kf2 Nxh1+ 17. Rxh1 Nf8 18. Ne4 Be6 19. Nd6+ Kd7 20. Nxb7 Bxb3 21.
Nc5+ Kc8 22. Nxb3 Ne6 23. gxh6 Rxh6 24. Rc1 Kd7 25. Nc5+ Nxc5 26.
Rxc5 Rb8 27. b3 Rb5 28. Bxf4 Rxc5 29. dxc5 Rh1 30. Nd2 Ke6 31. d4 Kd5 32. Ke3
Re1+ 33. Kd3 Ra1 34. a4 f6 35. exf6 Bxf6 36. Be3 Rh1 37. b4 Ra1 38. Ne4 Rd1+ 39.
Ke2 Kxe4 40. Kxd1 Kxe3 41. d5 cxd5 42. b5 Kd4 43. b6 axb6 44. cxb6 Kc5 45. b7
Be5     wit geeft op

2 gedachten over “Baudet

Voeg uw reactie toe

 1. Jaques…Van Jacob, hij die de hiel greep… van zijn broer…. en draaide em een loer…
  ’n paar duizend jaar later doe jij jaques… m.i. hetzelfde met Thierry Baudet…
  Je hebt diepgravend onderzoek gedaan en n vilein stukje geschreven… waarom ?
  Helaas voor jou (w karakter) schijnt er aan jou nog iets van tóen… zijn blijven plakken… hielenlichterij ofzo… weetjewel…
  Dus verklaar eens waar deze zure zwartschrijverij aan is ontleend…?!?
  Misschien dat ik het dan begrijp, IK…. heb de Heer Baudet hoog in’t vaandel staan namelijk, als een erudiet, aimabel en talentvolle strijder voor het vaderland…mocht dat die naam nog waard-ig zijn…
  En nee, IK…. ben niet zo diep de annalen ingedoken als jij, ik ga op mijn gevoel af… en zijn woorden, mss die van n enthousiaste jonge hond…. die blaft… blaf blaf… en mss in dat enthousiasme wat overmoedig is…. maar in elk geval geen WEF WEF WEF roept… zoals veel “” vaderlandslievende”” plucheplakkers snappie?!?
  Hier laat ik het bij, Jacob…eh…jakkes, en het goede hè…
  WAPPIE.

  Geliked door 1 persoon

 2. Op zich een interessant stuk van JJ.
  De negatieve opmerking a/h eind lijkt mij prematuur. Laat Thierry eerst maar eens 10-15 jr verder werken. Wie wat hier nog voor moois uit kan komen. Geef Thierry en zijn team de gelegenheid om zich te ontplooien.
  Zie ook wat Gideon van Meijeren voor steun krijgt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: