HET ‘VERBORGEN SYSTEEM’ VAN HET NEDERLANDSE RECHTSBEDRIJF

120208_edtoon_600_605

Prof. dr. ir. Anton. F.P. van Putten ijvert er al jaren voor om binnen de rechtspraak een kwaliteitsmanagement systeem te introduceren. Nu ontbreekt elke vorm van controle.

Op 4 januari 2018 schreef ik al een artikel over de ideeën van van Putten.

Met name het gebrek aan procesbewaking was iets dat van Putten altijd zeer gestoord heeft.

Op zijn eigen website HOLLANDPROMOTE.COM verscheen recentelijk weer een interessant artikel van zijn hand, met als titel:

“VERSCHIJNINGSVORMEN1 VAN RECHTERS, ADVOCATEN, CURATOREN EN GERECHTSDEURWAARDERS”

Ecce Homo

Een samenvatting leest u hier:

Als men jong is bestaat geen tijdsbesef. Als men ouder wordt, kijkt men in reflectie terug op het tijdsverloop in eigen leven en stelt men vragen die vaak zeer confronterend kunnen zijn, zoals wat heb ik van mijn leven gemaakt in de beschikbare operationele tijd van ca. 2000 weken. Aan de hand van verschillende aspecten worden de representaties van een aantal bijzondere beroepsgroepen beschreven, die in de praktijk opereren zonder enige controle of toezicht met onbegrensde macht. De fenomenologie duidt op het bestaan van psychische monsters die op papier een vergelijking met misdadigers kunnen doorstaan. Deze beroeps groepen werken binnen een systeem waar binnen geen enkele vorm van ‘real time feedback’ bestaat. Interferentie is aan de orde van de dag en treedt op in elke stadium van het procesverloop. Dit procesverloop wordt een open systeem genoemd met dientengevolge soms onvoorspelbare desastreuze uitkomsten.”

Op het einde van zijn artikel geeft van Putten een aantal zeer zinvolle suggesties om ons rechtssysteem te verbeteren.

Het zou de Raad voor de Rechtspraak dan ook sieren om prof. van Putten eens uit te nodigen voor de Dag van de Rechtspraak om over zijn ideeën, om de rechtspraak te verbeteren, te discussiëren.

“Sed quis custodiet ipsos custodes?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: