Artikel & Poll – Meer Klassenjustitie tgv betaling rechtspraak naar aantal behandelde zaken

 

 

 

 

 

 

 

"Before we send a man to prison, shouldn't we at least be positive that he's not rich?"

Door ir. Alfred Mol:

Dit jaar staat er een onderzoek gepland naar klassenjustitie. Tegen de zin van minister Dekker en heel juridisch Nederland in want klassenjustitie komt in Nederland immers niet meer voor.

Ook kranten zijn terughoudend om  aandacht te geven aan klassenjustitie.

Een uitzondering was het artikel in de Nieuwe Revu van  27 oktober 2016 met als titel “Liegen voor de rechter loont: klassenjustitie in Nederland”.

 

Klassenjustitie – dit noemt men als meer vermogenden of beter opgeleiden door wetgeving, behandeling of rechterlijke uitspraken bevoorrecht worden ten opzichte van anderen.

Op Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Klassenjustitie worden 6 mogelijke oorzaken voor Klassenjustitie aangegeven. Echter ik meen dat in NL sprake is van nog een extra oorzaak voor Klassenjustitie.

  • In Nederland wordt de rechtspraak betaald naar het aantal behandelde zaken. Dat is ongewoon. Neoliberalisme ? Hiermee hoopt de overheid de uitgaven voor de rechtspraak te beperken. M.a.w. rechters zullen streven naar vlotte afhandeling – wellicht ten koste van de kwaliteit. Als een kleine partij bij een procedure onredelijk wordt afgepoeierd, dan zal hij mogelijk eieren voor zijn geld kiezen en afzien van verder procederen. Als een grote firma zou worden afgepoeierd, dan kun je rekenen op appel, en dan kan het een slepende procedure worden. Ergo, een berekende rechter zou voordeel hebben bij afpoeieren van kleine proces partij. Conclusie: dit systeem vraagt om moeilijkheden.

Poll:
Wie is van mening dat de Nederlandse praktijk van betaling naar het aantal behandelde zaken kan leiden tot meer klassenjustitie
JA
NEE

 

Mogelijke oorzaken klassenjustitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: