KIFID: de slager die zijn eigen vlees keurt

Klanten die een geschil hebben met hun bank, verzekeraar of beleggingsinstelling konden sinds 2007 een klachtprocedure starten bij het KIFID.  Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.  Konden, want sinds kort houdt het KIFID de deur gesloten voor de meeste geschillen. Hoe zit dit ?

Geschillen tussen klanten en hun bank en verzekeraar zijn vaak onderdeel van een bredere affaire of massaclaim.  Denk aan de woekerpolis-affaire en de langslepende geschillen rondom aandelenlease (die laatste affaire sleept zich al ruim 15 jaar voort …..and counting !)  Meestal wordt over dit soort affaires collectief geprocedeerd, gericht op een z.g. verklaring van recht, waarin de rechter bepaalt welke onrechtmatige handeling of nalaten er heeft plaatsgevonden.  Vaak moet er tot aan de Hoge Raad   worden doorgeprocedeerd, want banken en verzekeraars geven gemaakte fouten of regelrechte misleiding van klanten nu eenmaal niet snel toe.   Vaste rechtspraak is dat klanten de einduitkomst van zo’n collectieve procedure mochten afwachten en dan bezien of de bank de zaak wil schikken of niet.  In het laatste geval komt, of kwam ook het KIFID in het vizier.  Het KIFID had in zo’n afwikkelgeschil alleen nog maar te bepalen of de door de rechter geconstateerde  onrechtmatige handeling in het voorgelegde geschil heeft plaatsgevonden en vervolgens de –vaak al eerder door de rechter bepaalde- schadevergoeding toe te wijzen.  Vorige maand heeft het KIFID ineens bepaald dat een collectieve claimprocedure niet langer samengaat met een klachtprocedure van  een individuele consument.  Tientallen lopende klachtprocedures, gericht op daadwerkelijke schade-uitbetaling aan de benadeelde burger, worden hiermee in een klap geblokkeerd. Hier rijst de geur op van de scheidrechter die tijdens de wedstrijd de spelregels wijzigt.  Het KIFID is sowieso eigen regelgever op het punt van zijn procedures. De slager die zijn eigen vlees keurt. Verbazingwekkend ? In Nederland kan dit allemaal  !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: