Klassenjustitie in Nederland: Pim van Galen en Paul Ruijs

Pim van Galen & Paul Ruijs

12 augustus 2020

Klassenjustitie in Nederland.

Nederland neemt voortdurend Hongarije en Polen de maat over hun rechtstaat, maar is blind voor de klasse justitie in eigen land.
Dat zegt jurist Paul Ruijs, die onderzoek doet naar belangenverstrengeling in juridisch Nederland.
Aan de hand van voorbeelden toont Ruis aan dat rechters en advocaten soms beide functies tegelijk hebben, waar rechtzoekende burgers het slachtoffer van worden.
Rechters zouden hun nevenfuncties openbaar moeten maken, maar als ze dat weigeren kraait er geen haan naar.
Ruijs is adviseur van het WODC (Wetenschappelijk onderzoek en documentatie centrum , gelieerd aan het ministerie van Justitie) en betrokken bij het onderzoek naar klassenjustitie in Nederland. Hij vreest dat het onderzoek weinig zal opleveren.

2 gedachten over “Klassenjustitie in Nederland: Pim van Galen en Paul Ruijs

Voeg uw reactie toe

 1. Toon,

  Ben nog aan het brainstormen inzake dit verhaal wat ik net gevonden heb.

  Men gaat evalueren of wiv 2017 wel goed tot stand gekomen is en benoemd Theo Bot als onafhankelijk lid. Theo Bot torpedeerde mijn art 12 procedure waar ik bij aanvraag nog niet op de hoogte was van lidmaatschap CTIVD door Janneke Slöetjes

  Zijn uitspraak raakt werkelijk kant nog wal en in alles is duidelijk dat deze CTIVD Slöetjes niet wil afvallen dus ga hiermede aan de slag… Ook die paardenlul Jacobs is er weer bij betrokken waar hij net als Janneke Slöetjes bij Bits of Freedom zat.

  Tot leden van de Evaluatiecommissie Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 worden benoemd: – mr. Th.P.L. Bot; – prof. mr. E.J. Dommering; – prof. dr. L.J. van den Herik; – prof. dr. B.P.F. Jacobs; – vice-admiraal b.d. W. Nagtegaal; – prof. mr. S.E. Zijlstra.

  Met vriendelijke groet,

  Aad Boudewijn

  ________________________________

  Like

 2. En weer is Bits of Freedom er bij betrokken als zogenaamde tegenstander waar een ieder van toen nu een overheidsbaantje heeft.

  Een onafhankelijke commissie gaat de werking van de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten evalueren. Dat werd gisteren bekend tijdens de ministerraad.
  De Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten stamt uit 2017. De evaluatie was eerder al afgesproken in het regeerakkoord dat bij de instelling van de wet hoorde. De wet zou uiterlijk twee jaar na de inwerkingtreding, 1 mei 2018 dus, geëvalueerd moeten worden.

  1 mei
  De commissie staat onder voorzitterschap van mevrouw drs. R.V.M. (Renee) Jones-Bos. De werkzaamheden gaan vanaf 1 mei 2020 van start voor zover de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus dat toelaten.
  Naast de voorzitter maken nog zes andere leden deel uit van de commissie. Wie dat zijn is nog niet bekend. Hun benoeming vindt plaats zodra een veiligheidsonderzoek door de AIVD met positief resultaat is afgerond.
  Bij de samenstelling is gelet op relevante kennis en expertise. Het gaat dan bijvoorbeeld om wetgeving, operationele kennis van de werkzaamheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder zijn ook digitale veiligheid en data-analyse, mensenrechten en privacy belangrijk.

  Evaluatie
  De commissie gaat zich bezighouden met een evaluatie van de wet zelf en dus niet met een evaluatie van het goed functioneren van de diensten. Een belangrijke onderzoeksvraag is of de doelstellingen van de wet, worden behaald. Dit zijn modernisering van de bevoegdheden van de diensten en versterking van de waarborgen.
  Ook moet de commissie kijken of de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de praktijk wel echt goed werkbaar is. Ze kijken zowel naar de uitvoerbaarheid van de taken en de diensten als welke knel- en aandachtspunten er zijn in de toepassing van de wet.
  De commissie zal verslag uitbrengen in een openbaar evaluatierapport. De opleveringsdatum daarvan staat nog niet vast. Die datum komt na overleg met de voorzitter van de commissie en is afhankelijk van de invloed van de Coronamaatregelen op de voortgang van het werk van de commissie. Vooralsnog is het eerste idee dat publicatie voor het eind van dit jaar plaatsvindt.

  Sleepwet
  Rond de ingang van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de sleepwet genoemd, was veel beroering. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vond ook dat de wijzingen die na de eerste kritiekronde werden doorgevoerd onvoldoende waren.
  De aanpassingen werden doorgevoerd naar aanleiding van een referendum op 21 maart 2018. De meerderheid van de kiezers bleek tegen de wet te zijn. De uitslag is inmiddels door de Kiesraad bevestigd. Een jaar eerder kreeg het kabinet vanwege de wet al de Big Brother-award. De prijs komt van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.
  De wet stelt de geheime diensten AIVD/MIVD in staat op grote schaal informatie ‘af te tappen’. Die is een stuk groter dan voorheen. Het gaat om het observeren van mensen, onderzoeken van computers en datastromen via de kabel (ook wel de ‘sleepnet’-methode genoemd)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: